Når du oppretter en blogg, uansett om du shopper et web-hotell og installerer en blogg, eller om du tegner deg opp for en her. Spammere vil forsøke å legge inn kommentarer på det du skriver. Om du vil bli funnet på nett er dette bare en side-effekt. Det er ikke noe stort problem, man må bare ta de rette forholdsregler. Om man ikke gjør noe, blir det en pest og en plage. Les mer om hvordan dette kan løses her. 

Akismet er en utvidelse som effektivt identifiserer SPAM i kommetarer. Den må settes opp med en API nøkkel for at den skal begynne å virke. Om du vil, kan du bare sende en melding til Administrator, så setter jeg den opp for deg. Alternativt kan du skaffe din egen. Når du går inn på kontrollpanelet på bloggen din er det en melding øverst i gult som forteller at denne ikke er satt opp. Det er egentlig bare å følge anvisningene der. En slik API nøkkel er gratis, men du får forslag om å betale for den ut fra din egen vurdering av hvor mye dette er verd for deg. Om du ikke vil betale er det bare å sette in «0» her.

Hvordan ser en SPAM kommentar ut?

Det meste av SPAM kommentarer blir produsert av computere på nettet som er satt opp til å automatisere innleggelse av SPAM kommentarer på blogger. De søker på nettet for å finne blogger, og legger igjen kommentarer på blogger med lenker til nettsider som de ønsker å promotere. Lenkene er ofte blandet med tekst eller som avsenderens web-side.

Det mest åpenbare med en SPAM kommentar at den skjelden har noe innhold som relater til det artikkelen dreier seg om. Den kan også være forkledd som en rosing av deg som forfatter eller innhold på nettsiden. I sistnevnte tilfelle, må man skjekke lenkene som er lagt inn her – Om det er en som skriver at han/henne liker bloggen din, og lenker til sin egen blogg – så kan det vel være greit, men om du får en oversvømmende rosing 2 dager etter at du har satt opp bloggen som forteller at det er så mye flott og lese der. Kanskje du har bloggen din på norsk, og så kommer en slik kommentar på engelsk. Om lenken er til en eller annen nettbutikk eller lignende bør varslene komme på. I det hele, forstår man ganske fort om forfatteren av meldingen har lest noe på bloggen din eller ikke. Akismet bruker også metoder som det ikke er så lett å se etterpå for å identifisere spam. Metoder som «hvor kommer den fra (IP adresse)». I og med at dette systemet brukes for å skjekke et stort antall blogger omkring, og skjekkes mot sentrale servere, vil Akismet fort identifisere en maskin på nettet som i løpet av kort tid legger igjen kommentarer på mange blogger.

Her på Humlesite er Akismet automatisk akivert når du setter opp en ny blogg, og vi anbefaler sterkt å bruke det. Du har full kontroll med kommentarer likevel – og kan bla igjennom fra tid til annen. Dukker det opp noe du mener ikke er spam, kan du bare ta bort spam-statusen på meldingen og akseptere kommentaren.